Tak Masak Lauk Terakhir Permintaan Anak, Ibu Tak Dapat Kawal Sedih & Rindu

Setiap ibu pasti akan tahu apa makanan kegemaran anaknya. Biasanya lauk inilah juga yang akan diminta oleh anak terutama bila pulang ke rumah jika duduk berjauhan.

Dan adalah sesuatu yang membahagiakan seorang ibu jika dapat menyediakannya apatah lagi bila anak terlalu menginginkannya.

Tapi berbeza buat ibu ini yang menyimpan memori sedih berkait makanan kegemaran anaknya. Permintaan terakhir anak untuk menikmati sambal ikan tak tertunai bila ajal terlebih dahulu menjemputnya.

Ikuti luahan hati ibu Bintang Hatiku yang dititip kerana terlalu rindukan anaknya.

Assalamualaikum.. Slmt tngahari smua. Saya prcaya stiap masakan pasti ada cerita atau peristiwa disebaliknya. Harini saya nk kongsi satu masakan brsama satu peristiwa sedih yg terjadi dalam hidup saya.

5hb 8 2016 hari jumaat. Setiap ptg Jumaat lpas habis kuliah pasti anak sulung saya bergegas pulang ke rumah. Jarak antara kedah dan perak mmang jauh tp dh jd rutin slama beberapa bulan dia berulang dari sg petani blik taiping stiap cuti hujung minggu.. Ceritanya begini..

Minta sedia makanan kegemaran

Pada petang tersebut along telefon saya tapi saya agak sebok jd adik dia yg jawap dan brcakap dengan along. Katanya dia sampai lewat mgkin dlm pkul 8 mlm. Dia minta saya sediakan masakan kegemaran dia. Sambal ikan xkisahla ikan apa pon. Kuah xnak pekat biar ceroi jer..

Kebetulan mlm tu kedua orang adik along..angah n alang p tidoq rumah tok depa. Sebelom pergi alang sempat pesan. Ibu jgn lupa sambal along nk tu. Saya iyakan saja. Suami saya pulak ada kl. Kerja bawa lori jadi tinggal saya sorang kat rumah. Saya malas nk masak mlm tu sebab memang dah rancang nk ajak along teman saya kluaq p beli barang dapoq.

Saya tunggu sampai pkul 8.30 mlm dia xsampai lagi.. Hati memang dah rasa gelibang gelibu(loghat utara) utk mkluman org tepeng memang kbnyakan brtutur bahasa utara na..

Tunggu tak tiba

Ok berbalik pada cerita td. Saya dah mula rsa xtentu arah. Saya kluaq pagar umah jengok stiap motor yg lalu lalang.. Ya Allah awat x sedap ati sangat ni aihh. Kau slmtkn lah ank2 aku dan suami ku Ya Allah.

Pkul 9 saya da start kluaq ayaq mata. Saya call suami habaq kt dia along xsampai lg. Call xdapat. Suami suruh sabaq. Suami cakap jgan tereyak abg jauh lg ni.. Sat abg call kwan along yg balik sama2 dgn along..

Pkul 10.30 mlm saya nmpk mtor along sampai. Orang yg bwa motor saya xnmpk sgt sb mata saya ni rabun n silau. Sambil kluaq nk pakai slipar saya smpt tnya.. Awat lambat long.. Ibu susah ati tnggu hg. Saya heran gak awat along diam..

Awt along xbuka pagaq sendiri mcm slalu. Smpai dkt mtor saya tngok kwn along yg bwa mtor tp along xdak.. Allah… mcm nk pecah jntung. Saya cuba brtenang. Hasif.. Mna ikram?. Hasif xjwp. Hnya ayaq mata meleleh kt pipi. Hasif xboleh nk brsuara pon.

Meraung depan rumah

Ya Allah.. Saya dh dpt tangkap apa yg brlaku.. Rasa gelap mata saya. Meraung saya kt situ. Smua jiran kluaq. Saya dah xmalu meraung tereyak mcm budak kcik. Hasif cuma ckp sabaq. Hospital. Tu jer.. Saya brgegas ke hospital taiping dgn jiran.

Sampai jer tubuh along dah kaku dah brbungkus. Lembik smua sendi saya.. Msa ty sya tau along xmakan lg sb along slalu balik mkn kt rumah. Saya trbayang sambal yg along mnta tapi saya xmsak pon.

Sesal memang sesal tapi saya mnusia biasa yg xkn pernah tahu perancangan Allah kerana Dia sebaik baik perancang. Petang tu along suruh hasif bwa motor dia. Dia bonceng motor kawan yang sorang lagi, arwah huzairi.

Selalu hasif yg tumpang arwah huzairi tp janji Allah tu pasti. Dah janji along dgn huzairi prgi mngadap penciptanya brsama sama. Huzairi mninggal di tmpt kejadian manakaka along mninggal dlm prjalanan ke hospital.

Kenangan sambal ikan pari ceroi

Hari ini saya msak sambal ikan pari ceroi .serta merta ingatan pada along mnerpa minda.. Along suka smua msakan saya lebih2 lg sambal xkira la sambal apapon.

Hari ni saya xdapat nk kawal rindu pada along jadi saya kongsikan ksedihan saya di sini. Sama2 brdoa dan sedekahkn al fatihah utk arwah ank sulung saya mohd ikram..

#alfatihahbuatikramnhuzairi
#iburindualongsangatsangat
#kasihibuxprnahpadam

Sumber: Bintang Hatiku

Comments

comments

Reply