no comments

Mengapa Anda Mungkin Mahu Anak Anda Minum Susu Penuh Lemak dan Bukannya Susu Skim

Penyelidikan baru telah mendapati kanak-kanak yang minum susu penuh lebih sihat berbanding mereka yang minum rendah -Fat dan skim versi.

kajian yang diterbitkan minggu ini dalam American Journal Of Clinical Nutrition juga mendapati bahawa kanak-kanak yang mengambil susu penuh mempunyai tahap vitamin D yang lebih tinggi.

Dijalankan oleh pasukan dari Hospital St. Michael di Toronto, Kanada, penyelidik melihat 2,745 kanak-kanak berusia dua hingga enam tahun.

pasukan ditinjau ibu bapa mengenai penggunaan susu, diukur ketinggian dan berat badan kanak-kanak untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI), dan mengambil sampel darah untuk menilai tahap vitamin D.

dan orang-orang yang dikaji, 49% minum susu (dengan kandungan lemak 3.25%), 35% minum dua susu peratus, 12 % minum satu susu peratus dan empat peratus minum susu skim. Kurang daripada satu peratus kanak-kanak minum kombinasi empat jenis susu.

Para penyelidik mendapati bahawa kanak-kanak yang minum susu penuh telah Indeks Jisim Badan menjaringkan 0.72 unit lebih rendah daripada mereka yang minum 1 atau 2 setiap susu peratus, setanding dengan perbezaan antara mempunyai berat badan yang sihat dan berat badan berlebihan mengulas kajian itu penulis utama Dr Jonathon Maguire.

di samping itu, kanak-kanak yang minum satu cawan susu setiap hari mempunyai tahap vitamin D yang lebih tinggi, setanding kepada orang-orang yang minum hampir 3 cawan satu per susu peratus.

beza susu skim dengan susu penuh lemak, kenapa anak kena minum susu penuh lemak, kelebihan susu penuh lemak pada anak, khasiat susu penuh lemak, khasiat susu skim

susu penuh dan bukannya susu skim untuk kanak-kanak? Kajian ini mempunyai pakar-pakar berfikir.

Pasukan itu mencadangkan bahawa tahap vitamin D yang lebih tinggi boleh dijelaskan oleh vitamin yang sedang larut lemak. Kerana ia larut dalam lemak dan bukannya air, susu dengan kandungan lemak yang lebih tinggi oleh itu mengandungi lebih banyak vitamin D.

Mungkin ada hubungan songsang antara lemak badan dan vitamin D kedai-kedai, dan dengan peningkatan lemak badan kanak-kanak, vitamin mereka tahap D berkurangan.

Walaupun kajian itu tidak melihat mengapa terdapat kaitan antara susu penuh dan skor BMI yang lebih rendah, Maguire mencadangkan bahawa kerana kanak-kanak kandungan lemak yang lebih tinggi yang yang minum susu penuh berasa lebih penuh daripada mereka yang minum jumlah yang sama rendah lemak atau susu skim. Kanak-kanak yang tidak merasa penuh boleh menjadi lebih cenderung untuk snek pada makanan lain, yang mungkin kurang sihat atau lebih tinggi kalori, dan pada akhirnya mengambil lebih banyak kalori keseluruhan daripada orang-orang yang minum susu penuh.

garis panduan semasa dari Health Canada, Institut Kesihatan Kebangsaan dan American Academy of Pediatrics bertentangan dengan dapatan daripada kajian ini, mencadangkan dua hidangan rendah lemak (satu peratus atau dua peratus) susu untuk kanak-kanak lebih umur dua untuk mengurangkan risiko obesiti zaman kanak-kanak, dengan Maguire mengulas bahawa penyelidikan baru menunjukkan keperluan untuk melihat semula garis panduan pemakanan yang sedia ada.

kanak-kanak obesiti telah meningkat tiga kali ganda di Amerika Utara dalam tempoh 30 tahun yang lalu manakala penggunaan susu penuh telah separuh dalam tempoh yang sama. – AFP RELAXNEWS

Comments

comments