Masalah Dyslexia Bukan Halangan Untuk Berjaya

Mempunyai masalah dyslexia bukanlah satu halangan untuk berjaya dalam hidup. Mak ayah yang memiliki dan menghadapi anak-anak dyslexia, tak seharusnya memandang rendah keupayaan anak-anak ini untuk berjaya.

Meskipun laluan pembelajaran mereka agak sukar dan penuh berliku, namun jika dibimbing dengan betul dan diberi sokongan sepenuhnya, mereka juga mampu cemerlang. Bahkan, silap-silap lebih hebat berbanding anak-anak biasa.

Jadikan perkongsian oleh Hajar Abdullah ini sebagai sumber inspirasi.

Abah, orang yang alami dyslexia. Pandai baca pun time darjah 5. Kini Abah merupakan Peguam Criminal, Civil dan Syarie. Graduated from Oxford University.

Miliki firma guaman sendiri dan bina Madrasah Baitul Bayan: Tahfiz dan Alim di Batu Pahat, Johor. Baru ada 60++ pelajar di dalamnya.

Don’t be too wow or impress sebab Abah selalu kata semua itu bukan dia yang punya. Allah Maha Hebat yang bagi.

Umi pula guru sains di sekolah menengah dan selalu ada dengar my stories.

Dari kiri :

+ Huzaifah@Ridhwan, 18 tahun hafal 30 Juz.
+ Muhammad, 20 tahun hafal 20 Juz.
+ Muaz, 17 tahun hafal 30 Juz.

Percaya atau tidak, mereka ini juga orang dyslexia. Dari segi akademik, mereka kurang terserlah. Namun dari segi kematangan dan skill, they are great enough.

Saya?

Umur 23 and still striving gila bak hang nak hafal walau 1 Juz Amma’. Kalau bicara bab bisnes, laju je. Tengah usaha to upgrade myself better. After all, Allah pandang usaha kan?

How come boleh ada so much differences between us? I mean mereka huffaz, saya tak.

It started saat Imam Muda Huzai mahu belajar agama setelah parents balik dari tunaikan Haji 6 tahun lepas. The first one dalam famili who request jadi Hafiz.

Masa tu saya dah tamat SPM dan tengah tunggu result UPU. Juga the only one yang ikut sistem education Malaysia (UPSR – PMR – SPM – ASASI – DEGREE).

Jauh dari sudut hati lihat Imam Muda Huzai yang terima hidayah lebih awal ketika umur 12 tahun, it is one of the reason my heart open nak tahu in deep what Islam is. If he in such a young age can, why don’t me?

Hidayah Allah bukan ditunggu, namun dicari dan paksakan diri untuk cari. Sama juga dengan peluang dalam bisnes.

2 perkara yang parents saya ajar:

1. Belajar hidup susah.

Umi sanggup hantar kami 4 beradik ke Cambodia selama seminggu. Semata-mata untuk rasa hidup susah tu bagaimana. Supaya kami tak gantung harap pada parents.

Pointnya adalah bila dah terbiasa hidup susah, at least ada ujian yang sukar diri boleh tangani dengan sabar dan mudah.

2. Usaha sendiri untuk dapat apa yang mahu.

Saya start bisnes umur 18. Until now, tak minta guna duit parents sebagai modal. Mereka hanya bagi ilmu dan modal berbentuk sokongan. Apa-apa yang nak, Abah selalu suruh doa minta kat Allah dulu.

Even nak masuk kelas bisnes, Abah akan cakap “Dah istikharah belum?” Hewww.

Abah punya expectation lebih dari biasa. Hinggakan ada di zon selesa pun tak boleh sebab ada banyak lagi sifat diri yang perlu dibaiki.

When people look at me and my family, perkataan yang keluar dari mulut mereka adalah “how lucky you are. Bestnya jadi macam kau. Bertuahnya itu ini.”

Ingat ini, “ujian yang hebat untuk orang yang hebat.”

Imam-imam muda pun ada cabaran mereka tatkala on the way jadi hafiz. Dengan kena gangguan, orang sinis nak kerja apa kalau takde sijil and so on. Same happen to my parents. Even me too.

Ketahuilah bahawa :

Hebat itu bukan datang saja-saja.
Hebat itu bukan dari goyang kaki semata.
Hebat itu bukan milik orang yang usahanya biasa-biasa.
Malah, proses jadi hebat itu perlukan tawakal, usaha dan masa.

Info Ekstra!

Dyslexia bukannya satu penyakit, tetapi merupakan salah satu gangguan dalam pembelajaran yang biasanya dialami oleh kanak-kanak.

Lazimnya, masalah pembelajaran yang dihadapi adalah seperti membaca, menulis, mengeja, dan kemahiran mengira. Oleh itu, dyslexia merujuk kepada mereka yang menghadapi masalah untuk membaca dan menulis walaupun mempunyai daya pemikiran yang normal.

Comments

comments

Reply