no comments

“Jiwa Saya Kosong, Baru Saya Sedar Saya Terlepas Melihat Pembesaran Dia”

Ibu-bapa perlu pandai membahagikan masa untuk bersama keluarga. Jangan sampai terlalu sibuk mengejar kemewahan dunia sehingga mengendahkan anak-anak dan ini merupakan punca kepada masalah sosial yang berlaku kepada anak-anak.

Tetapi atas faktor kos sara hidup yang kian meningkat, ibu-bapa terpaksa bekerja dari pagi sehingga malam demi memberi keselesaan dan kesenangan buatanak-anak  mereka. Ini pengalaman yang dikongsikan oleh Maya Amir melalui Facebooknya tentang kekesalannya apabila terlepas melihat saat-saat anak membesar di depan mata.

Semalam dia whatsapp saya hantar gambar ni, “Mama, cool tak Danial?”

anak membesar, tidak dapat lihat anak membesar, masa bersama anak, hilang masa dengan anak, masa anak membesar,

Ini anak sulung saya. Sekarang dia dah umur 17. Masa dia kecil, saya sibuuuukkk sangat kerja. Balik kerja malam-malam. Dia orang terakhir yang tinggal di rumah babysitter. Anak-anak jagaan lain dah balik rumah masing-masing. Muka dia sayu tapi dia anak sulung yang patuh. Tak banyak kerenah. Tak penah membentak atau nangis-nangis kalau saya ambil lambat.

Alhamdulillah rezeki saya dapat babysitter yang baik. Terima kasih Allah hantar Kak Lela pada saya. Jaga anak-anak saya selama 10 tahun.

Saya kasihan pada anak ini. Sungguh! Tapi zaman muda saya asyik fikir kerja, kerja, kerja jek. Kerja pulak demanding. Otak fikir nak bina career. Kayanya tak jugak. Haha!

Duduk di bandar besar kalau seorang jek bekerja agak mencabar. Lepas tu fikir kalau berhenti kerja, tak tahu nak buat business apa. Asyik fikir tak cukup gaji suami nanti. Tak cukup tak cukup.

Bila anak ini masuk sekolah rendah. Lagi kasihan. Kami keluar rumah seawal 6.15am. Keluar awal sebab mahu hantar ayahnya ke kastam JB-Singapore sebelum hantar anak ini ke sekolah. Rumah kami jauh jadi kena lah keluar awal pagi selepas Subuh.

Dia naik tahap 2, bertambah lagiklah kasihan. Penat pergi sekolah pagi dan sekolah petang. Sekolah petang habis pukul 6.30pm. Saya ambil dia di sekolah. Sementara tunggu ayah dia sampai Kastam JB, kami makan dan dia buat homework dalam kereta. Ya semuanya dalam kereta. Melihat wajah penat dia ketika itu. Sungguh saya rasa bersalah sangat.

Tiba-tiba masa umur dia 13 tahun, dia dapat tawaran ke sekolah asrama di Perak, saya rasa macam kena tampar. Tiba-tiba saya rasa kehilangan yang amat sangat. Rasa kosong.

Masuk bilik dia kosong. Jiwa saya kosong. Baru saya sedar saya terlepas melihat “pembesaran” dia.

12 tahun saya terlepas moment tu. Saya cuba recall moment dengan dia. Kosong! Terpaksa bukak album lama.

Sebab dia anak sulung, saya admit saya tegas dan agak serious dengan dia.
Jarang kami nak berbual masa dia kecil.
Soalan saya banyak berkisar buat apa kat sekolah? Belajar apa kat sekolah?
Ruginya saya.

Percaya tak, lepas hantar dia ke asrama, saya tak pernah menangis sebab rindu. Tapi satu-satunya perkara yang buat saya menangis sebab saya rindu moment yang saya terlepas sebelum tu. Banyak sangat dah Tuhan bagi nikmat. Saya teralpa amanah yang sorang ni.

Kalaulah boleh putar semula masa. I swear I will!

Rasa ralat. Yes!
Rasa menyesal. Yes!

Kita ni hamba. Lemah. Takde daya upaya.
Banyak khilaf. Dunia tempat ujian.
Selalu sangat kita terpesong sana sini. Kadang-kadang di luar kawalan.

Kita kerja keras dengan niat nak besarkan anak-anak. Tapi kadang-kadang terlupa pada anak- anak yang tengah membesar ni. Terlupa juga pada mak ayah kita yang semakin tua di kampung.

Hari tu saya baru tersedar mak abah saya dah nak masuk 70. Mak mertua pun dah 70. Allahu! 70. Tengok urat-urat tua timbul di tangan mak abah buat hati lagi sayu.

Bila Allah test hantar ujian kesihatan pada saya beberapa tahun lepas. Slipped disc teruk sampai tak boleh berjalan. Rasa kena tampar sekali lagi. Jadi saya putuskan, sudahlah Maya! Stop thinking hal dunia berlebih-lebih. Serah! Bila serah pada Tuhan. Semuanya jadi lebih mudah. Tuhan tu dah atur elok-elok dah jalan kita.

Jadi, kita kerja untuk apa?
Kita nak kejar apa?
Nak compete dengan siapa?
Tanya soalan ini pada diri sendiri.

Hidup bersederhana lebih menenangkan. Kerja habis. Balik. Senyum pandang anak. Ada banyak perkara diaorang nak share tu. Seharian kat sekolah.

Gembirakan hati mereka tu 1 rezeki. Buatlah. Nanti Tuhan hantar berdebuk-debuk rezeki lepas tu.

And jangan lupa jadi the best khalifah sebab Syurga tu ultimate goal kita.

Usah khuatir kepada rezeki. Sebab Tuhan Maha Mencukupkan.

وَمَنْ يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ

“Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah niscaya Allah akan mencukupkan (keperluan)nya” (QS. Ath Tholaq: 3).

Serah saja pada si Dia Pemilik Kerajaan Langit dan Bumi.

Ya Danial! Awak dan adik adalah perkara paling cool dalam hidup Mama,
Maya Amir

#TrustAllah
#BuildABetterYou
#BeTheBestKhalifah

Sumber dari Facebook Maya Amir

Comments

comments