no comments

Cara Asas Nak Disiplinkan Anak Tidur Awal, Mak Ayah Boleh Cuba!

Bukan mudah nak disiplinkan anak agar tidur awal jika tak tahu cara yang betul. Selalu mak ayah mengeluh bila anak tak nak tidur awal, malah sehingga tengah malam pun mata mereka masih segar bugar.Akibatnya, mak ayah pun jadi tak cukup tidur dan rasa letih bila nak bekerja keesokkan harinya.Sebenarnya ada cara tertentu untuk disiplinkan anak agar tidur awal ni.

Mak ayah boleh cuba perkongsian tip dan pengalaman yang diajarkan oleh Puan Nuraisyah Abu Husin ini.
Berikut antara perkongsian oleh ibu muda ini;

Selalu kawan-kawan aku tanya, apa yang aku buat sampai anak-anak aku Confirm akan tido setiap hari Jam 7.40-8.30 malam. Dulu, aku pun tak tau tips ni.Masa adam kecik-kecik dulu, selalu sangat dia terjaga malam atau tido lambat.. Endingnya, pagi aku & laki aku jadi zombie.. dia sedap tido pagi.. kitorang kena keje kan..

So aku banyaklah membaca tip-tip dari parents lain kat fb ni.. and aku apply and alhamdulillah membuahkan hasil.. dah berbulan-bulan anak aku displin tido awal.. Kitorang laki bini pun dapat me-time lebih selalu.

Okay Caranya macam ni.disiplin anak tidur awal, anak tidur awal, kanak-kanak tidur lebih 10 jam, masa tidur anak, anak ajar tidur awal, bahaya kanak-kanak tidur lewat

1. Luangkan Masa Dengan Anak

Korang balik keje pukul 5/6 petang tu memang kena spend masa betul-betul dengan anak-anak. Tolak benda lain ketepi, ajak la dorg main kat playground ke, main basikal ke, menari ke, apa-apa aktiviti yang memerlukan tenaga yang banyak. Ini untuk anak yang dah pandai berjalan.

2. Buat Baby Ketawa Sehingga Rasa Penat

Untuk baby macam Ayra (5month), aku try cara ni dan sangat-sangat la berkesan. Sejam sebelum nak tidokan dia, mandikan dulu dengan air suam, jangan lupa sapu minyak telon. Kena jaga perut baby supaya tak kembong. Then,sila buat dia ketawa. Ketawa, guling, happy-happy (bukan tinggalkan dia main sendiri ye, kita kena layan dia). Aktiviti ni heavy untuk baby, bagi dia mcm ahhhh penatnya hari i banyak gelak.. haha so smpai masa dia akan tido lena..

3. Pastikan Perut Anak Kenyang

Balik semula untuk anak umur macam adam (1y11m), bagi dia makan kenyang-kenyang dalam pukul 7 tu.. Ada masa anak tak nak makan kan? Benda ni akan effect masa tido dia, sama ada dia tak boleh tidur sebab perut lapar atau dia tidur dulu then terbangun tengah malam. Kitorang selalu dah kena benda ni, so kalau tetibe adam tak nak makan malam, kitorang bagi dia pisang. Pisang boleh buat perut dia tahan sampai esok (in between malam tu dia menyusu la).

4. Mak Ayah Kena Berkorban

Ibu dan ayah kena berkorban masa malam.. nak start benda ni bukan papp bolehh je displin.. Nak biasakan anak-anak dengan satu perkara ni makan masa, jadi kalau nak anak-anak tido awal.. malam ibu ayah tak payah la keluar rumah.. jenis macam kitorang kalau balik rumah parents, ada masa nak dinner luar kitorang pesan siap-siap kena keluar betul-betul lepas maghrib and balik awal sebab budak-budak tidur awal. Alhamdulillah mak ayah kitorang memang very understanding bab-bab cucu ni.disiplin anak tidur awal, anak tidur awal, kanak-kanak tidur lebih 10 jam, masa tidur anak, anak ajar tidur awal, bahaya kanak-kanak tidur lewat

5. Pasang Ayat Ruqyah Masa Tidur

Oh satu lagi, masa tidur buka surah ruqyah (set repeat sampai esok pagi, korang bole beli mini radio yang ada surah banyak-banyak tu) ni boleh lindungi anak-anak korang dari gangguan tengah malam. Paham-paham jela kan.. sebab aku pernah terbaca yang jika anak-anak bangun tengah malam tu maksudnya ada “benda halus” kejutkan ajak main/ganggu. Wallahualam.

6. Tutup Lampu

Make sure lampu tutup ye. Selagi lampu bukak selagi tu diorang susah tido.. Untuk parents yang ada 2-3 anak, try tidokan yang kecik dulu.. macam aku tidurkan Ayra dulu, then baru adam. Masa aku tidurkan Ayra tu ayah sambung buat adam penat, bagi dia lari-lari satu rumah.. ketawa-ketawa macam happy bebenau.

Boleh cuba ye ibu ayah semua. Training displin ni sebulan je lepas tu korang merdeka la malam memang korang yang punya. Diorang dah tido korang pergi la layan korea sambil lipat baju ke apa ke.. Anak-anak kitorang memang dah tune, pukul 8.30 da kesat-kesat mata tu kira paling lambat dah la unless dia balik rumah tok nenek dan jumpa sepupu-sepupu tu aku mmg tak boleh halang. Sebulan sekali kan.

Bila dah ada anak ni memang boleh dikatakan hampir seluruh hidup kita tertumpu pada dia. Tu kalau anak sorang, kalau 2,3,4 org? Tapi, Pentingnya kita tahu bahawa untuk suami isteri meluangkan masa bersama-sama berdua tu boleh membahagiakan rumah tangga. Hari-hari boleh dating depan tv kalau korang berjaya tips ni (acah-acah tengok movie kat wayang)

Ni tips ikhlas dari pengalaman kami sendiri.Tips ni kena kerjasama suami isteri ye.Anak pun anak korang sama-sama kan..

Tapi aku pesan awal, spesis anak yang tido awal ni dorg akan bangun awal. Pukul 5-6 pagi mata diorang dah segar bugar.Boleh cuba ! And share jika bermanfaat !

Sumber: Nuraisyah Abu Husin

Comments

comments