no comments

Bila Anak Semakin Kurus, Inilah Jawapan Farah Lee Tentang Pemakanan Maream Sekarang

Anak kecil mengalami penyusutan berat badan adalah normal ketika mereka semakin membesar.

Anda mungkin perasan, walaupun anak anda makan banyak tetapi berat badannya masih menyusut. Ini adalah kerana anak kecil yang masuk fasa 9 bulan hingga 3 tahun akan menjadi semakin aktif kerana pada fasa ini mereka akan meneroka perkara-perkara baru dan mereka sudah boleh berjalan.

Situasi inilah yang berlaku kepada anak kecil Farah Lee. Farah Lee merupakan blogger yang terkenal, lantas ramai yang tegur keadaan anaknya, Maream yang kelihatan semakin kurus.anak farah lee, marean anak farah lee, maream anak elly iskandar, maream semakin kurus, maream semakin sihat

Berikut adalah kenyataan yang dikongsi oleh Farah Lee untuk menjawab teguran itu:

“Sekarang Maream dah kurus sikit. Bila orang tegur Maream makin kurus omma tersedih sikit sebab rasa macam tak bagi Maream cukup makan”.

Omma ni, sikit-sikit akan tanya Maream lapar ke tak. Yelah budak tengah lasak kalau dah main memang lupa makan. Tapi Maream ni actually antara budak yang kuat makan sebenarnya, dari kecik sampai sekarang. Bangun-bangun tidur je cakap “Omma, Maream lapar lah” Since 6 bulan sampai setahun memang omma betul-betul jaga makan Maream, semua omma masak sendiri langsung tak bagi makanan luar dan fully susu badan. Bila dah setahun lebih baru start bagi makanan luar dan start minum fresh milk (full cream) sebab susu dah tak cukup, tapi memang limit sangat jajan, sweets, air manis, fast food. Tapi takdelah jaga sangat sampai semua nak organic dan natural, mak tak bedaya lagi.anak farah lee, marean anak farah lee, maream anak elly iskandar, maream semakin kurus, maream semakin sihat

Dan sebab tahu sekarang macam susah sangat nak avoid chemicals dalam makanan, sebab tu mana yang mampu avoid omma avoid contoh kat rumah memang takde frozen food (nugget,fries,hotdog etc) yang normally banyak preservative tu, yang banyak coloring, air teh/coffee, carbonated drink memang Maream tak minum.

Tapi coco crunch, honey star tu terpaksa bagi walaupun tahu banyak gula sebab tak sempat pepagi nak masak. Biskut, roti, peanut butter tu pun bagi je sebab cepat hehe.. Sebab tu omma cakap, mana yang mampu avoid omma cuba especially yang terang2 tak bagus. Yelah omma ni kadang nak poopoo pun tak sempat haha kang jaga sangat omma pulak stress pastu tak bagi Maream makan terus hiks.

anak farah lee, marean anak farah lee, maream anak elly iskandar, maream semakin kurus, maream semakin sihat

So mommies, semua kita nak yang terbaik untuk anak kan. Kita cuba ya semampu boleh. Buat mana yang baik dan elak mana yang buruk. Tapi jangan sampai terstress sebab kita compare kita dengan ibu lain. Emosi ibu paling penting dalam besarkan anak. Ibu lain pun takde hak nak judge cara orang. Lain orang lain caranya. Kita cuba buat cara yang selesa dan berkesan untuk kita. Contoh macam omma, bila orang tegur Maream makin kurus, omma potongkan rambut Maream pendek supaya nampak macam donut sikit muka tu. Kan senang. Potong sendiri pulak tu. Tak stress jimat duit!

Sumber: Farahlee

Comments

comments