no comments

7 Sebab Perlu Berhentikan Anak Minum Dalam Botol Susu Selepas 2 Tahun

“Adam kan dah sekolah tadika, mana boleh minum susu dalam botol lagi,” pesan Wanie kepada anaknya yang masih mahu minum susu dalam botol walaupun sudah berusia enam tahun.

Mungkin ramai ibu-ibu yang menghadapi dilema anak enggan minum susu dalam cawan dan masih bergantung pada botol susu. Kadangkala akibat ‘malas’ nak layan amukan si anak dan risau anak menolak minum susu jika diberi dalam cawan maka ibu biarkan sahaja tabiat tersebut. Alasannya yang penting anak tak buat ragam!

Bolehkah begitu, apa kesannya pada perkembangan anak?

Tabiat minum susu dalam botol wajar dihentikan ketika kanak-kanak berusia antara satu tahun dan selewat-lewatnya dua tahun. Selepas kanak-kanak berhenti menyusu, perkenalkan kepadanya cara minum susu menggunakan ‘sippy cup’.

Bekas minuman berbentuk gelas yang bertutup ini boleh menggantikan cara minum di dalam botol susu. Penutup di permukaan atas dengan muncung menggantikan puting untuk kanak-kanak menyedut susu atau air dari dalam bekas.

Kalau anda masih teragak-agak atau membiarkan sahaja anak terus melekat dengan botol susu, lebih baik baca dulu sebab-sebab pentingnya mengajar anak minum susu dalam cawan.

1. Menggunakan cawan sedut ini akan melatih kanak-kanak minum air dengan betul apabila menggunakan cawan atau gelas sebenar. Ibu bapa digalakkan menggunakan sippy cup paling awal ketika anak berusia sembilan bulan.

2. Semakin awal melatih kanak-kanak menggunakan cawan penyedut maka semakin cepat mereka belajar minum susu menggunakan cawan atau gelas. Cawan ini direka khas untuk kanak-kanak supaya dapat meneguk air dengan betul.

3. Muncung penyedut yang kecil menggelakkan kanak-kanak daripada tersedak ketika minum. Kanak-kanak yang masih kecil boleh menggunakan cawan penyedut yang bertangkai untuk memudahkan mereka memegang cawan.

4. Biasanya ibu atau ayah mudah berubah hati apabila melihat si kecil menangis semasa proses menukar botol susu kepada cawan penyedut. Peranan ibu bapa penting untuk mendidik anak mengubah tabiat menggunakan botol susu.

5. Anak kecil biasanya menguji ibu bapa dengan menangis atau merengek apabila diberi minum susu dalam gelas atau cawan. Sikap ibu bapa yang mudah mengalah menyebabkan kanak-kanak masih terus menggunakan botol susu. Keadaan ini berlarutan dengan sikap manja dan terbawa-bawa hingga ke tadika.

6. Sekiranya masalah tingkah laku ini berterusan hingga ke taska dan tadika ia akan menimbulkan masalah tingkah laku kanak-kanak yang sentiasa ingin diberi perhatian seolah-olah dirinya masih kecil.

7. Anak juga berkemungkinan mudah hilang fokus dan suka bermain di dalam kelas selain tidak faham apa yang cikgu ajar.

Nampak remeh bila bercakap isu anak minum susu dalam botol tetapi rupanya ada kesan terhadap perkembangan si manja.

Comments

comments