‘Anak Saya Belajar Tadika Kemas , Sampai Sekarang Duduk Kelas Belakang . Entah Apa Yang Cikgu Ajar , Banyak Main Je !!’

Luahan hati seorang ibu ..Salahkah aku kerana memilih TABIKA KEMAS sebagai permulaan pembelajaran anak2 ku..?

Salam semua..maaf andai ceritera hakak mengganggu kehidupan semua..(cewahh dah mcm penulis2 tegar diluar sane lak hakak rase..?)
Maafla..nak share jugak post ni.. nak bace ke nak kecam ke terpulang..hakak tkleh tido dik kalau tak luahkan..nak meluah dlm dairi, dairi tkde..?

Alkisah, ptg td bawak zahraa’ untuk jempot kakak2 nye pulang dari sekolah.. sementara menunggu tu, anakanda puteri bersuara..” mama tu kawan sekolah ara la..die 5 tahun..tp ara tak tau nama dia..” hakak pon jawab..”ok pergila tegur..borak2..ara kan senior. ” hahhaha!? Biasela..anak hakak kan peramah..pada yg mengenali dah tau dah reaksi dia bila berkata HELLO..HAI..(sambil tgn ?melambai2 bak diva???)

tadika kemas, pendidikan pra sekolah, pendidikan kemas, pendidikan tadika, pembelajaran tadika kemas
Sementa dia berbual berdua, datangla penjaga kpada anak berumur 5 thun tu menyapa.. takpasti ibunya ke nenek nya ke..atau penjaga.. lantas menyapa hakak..

MAKCIK: Anak ke tu?
HAKAK: Ye..(sambil angguk senyum)
MAKCIK: Tadika KEMAS sini ke? 5 ke 6 thun?
HAKAK: A ah.. sini la.. 6 tahun
MAKCIK: Same la dgn ni ha..
**Sementara tu anak nya yg berumur 5 thun itu kluarkan botol susu dari beg nye..

MAKCIK: Tengok la ni ha.. botol susu ..puting pon takleh nak buang..anak hisap botol lg?
HAKAK: Ape tak nye.. siap bawak pi sekolah lagi dgn bantal busuk siap dlm beg..breakfast pg sblm g skolah minum susu botol dlu…klu tak, tk skolah la jawabnye..(pnjg lebar lak hakak explain kt acik tu..maafla ara..mama terbocor rahsia awk plak?)
MAKCIK: Memang pilih anak sekolah sini ke?
HAKAK: A ah..sebb dekat je dgn umah..jln kaki pon boleh..yuran pon murah..lgpon mkn sedap2..anak sy kuat mkn…(sambil ketawa).. Ni kakak2 dia yg 2 org pun dulu tadika yg same jugak..

***Tetibe makcik buat muke..lantas berkata..

MAKCIK: Makan mmg la sedap..yuran murah.. tp taksama dgn tmpt lain..
HAKAK: Eh knapa pulak? Ape yg tak sama?
MAKCIK: Yelaa.. klu KEMAS ni budak2 tkpndai mane.. saya nak hantar ke sekolah lain takmampu la pulak..mahal..tgkla abg dgn kakak dia ni(sambil tnjuk kat budak td tu).. kalau naik darjah 1, klu tak kelas last skali, kelas 2nd last..2 kelas tu je la tmpt diorang.. Sampai skrg ni darjah 2 masih kelas last skali..Anak awak kelas mane? Mesti kelas belakang2 hujung2 kan..Darjah 1 ke?
*** Wahh..time tu hakak dah sedikit sentap.. n napas mule kencang..? tapi hakak diam je la tkckp pun anak kelas mane.. kang kate ku riak pule..ciss betul la!!

HAKAK: Eh tak dela.. tak semestinya mcm tu..
MAKCIK: Iye… saya ni bertahun dah. 2 org dah sebelom ni..asal amik exam utk pnempatan darjah 1, msti tak pandai mane.. tkboleh jawab..yela.. ntah ape yg diorg blajar kat tadika tu 2 tahun pon tktau la.. tak sama la.. ko tgkla dik.. budak2 yg kelas pandai2 tu ha, semua dari tadika bistari la..montesori la..bla bla…byr mahal kan..bijak2 la jadinya(mcm2 jnis name tadika die sebut kt hakak)
***Ok time ni bulu roma hakak dah tegak bediri…ermm..rasanya klu bukak tudung naelofar hakak ni td, mau terpacak kot rambut hakak?..geram hokayyyy..

Die tktau yg anak hakak pon 2 org dah lpas dr tadika KEMAS tu..pikir anak dia je..aihhhhhhh

tadika kemas, pendidikan pra sekolah, pendidikan kemas, pendidikan tadika, pembelajaran tadika kemas

HAKAK: (Standby peluru..tarik napas dalam2)..Makcik..anak2 sy pon..kakak2 dia ni ha..tadika KEMAS jugak.. masuk thun ni, tahun kelima dah sy ulang alik antar anak2 sy ke tadika KEMAS tu..tk tpnh terpikir or terlintas lagi nk tukar ke sekolah lain sbb cara pembelajaran ok je..anak sy no 2 tu dulu..zero..tk knl huruf lgsung masa 5 thun..smpai la dia umur 6 tahun, tak pandai membaca..tapi sy yakin cikgu ada cara sendiri utk didik anak murid dia dan biasela budak..tak semua sama..

Tapi atas usaha mak ayah jugak la ..takboleh la nk biar..tapi sy takdela paksa utk ank2 sy jd pandai..sebab bkn tahap dia lg utk sy paksa.. tapi alhamdulillah..anak yg sy risaukan tkpndai membaca tu, siapa sangka dia jadi pelajar paling cemerlang..siap naik stage makcik..amik award best student… (hakak bkn nk riak..tp sekadar nak smash makcik tu balik sbb die kata KEMAS ni tkbagus ?? Time ni jugak teringat pada cikgu yg mengajar anak2)

MAKCIK: Iye ke? Mungkin sbb ank awak ni mmg dilahirkan pandai2..(muka tak manih aihh) takpela makcik balik dulu la..ni ha abg dia ni ha..keluar kelas dah.. (sambil hulur tangan bersalam)
HAKAK: Yelaa.. ank2 sy pon dah keluar tu ha…
MAKCIK: Anak2 awak dua2 ni? (Sambil tunjuk jari ke dania & yanee..pandang atas sampai bawah ) Elok je dua2 pengawas ye..(muke dah lain..)
HAKAK: A ah.. dulu 5&6 tahun, dua2 beradik ni sy antar tadika KEMAS je..(sambil senyum hakak pon jalan..)

***Sekian drama pendek antara hakak dgn makcik bawang..?

MORAL OF THE STORY:

Jangan la meletakkan kesalahan ke atas org lain dan mengatakan org lain itu penyebab bagi kegagalan diri kita…
Pandai atau tidak anak2 itu bukan terletak pada jenis sekolah atau jenis pembelajaran semata2..Mahal atau murah, bukan ukuran pada ilmu yang kita cari..Pandang la dari aspek 360° kehidupan.. Parenting, adik beradik,keluarga, suasana rumah, kawan2, persekitaran, gaya hidup, corak pemakanan, pertuturan, percakapan, pergaulan, emosi..etc. Semua memainkan peranan yg penting dalam pembesaran dan tumbesaran anak2(dh mcm iklan susu pon ade?)

tadika kemas, pendidikan pra sekolah, pendidikan kemas, pendidikan tadika, pembelajaran tadika kemas
Truly deeply from my heart, mmg hakak sedih sgt dgn statement makcik bawang tu tadi.. menyalahkan cikgu dan pembelajaran tadika yg mnyebabkan anak2 nya kurang pandai.. Wut The Fish!!! Come on la makcik.. baru darjah 1 darjah 2 kot.. memangla pembelajaran skrg sgt pantas tak mcm zaman makcik bawang dulu.. tapi.. anak2 tahap umur macam ni belom boleh dinilai lagi..fikiran pon belom matang..dalam kepala otak mereka hanya tahu bermain je…makcik pon salah jugak sebab kenapa makcik tak usaha utk pandaikan anak makcik tu.. ke makcik letak kan 200% pada pihak sekolah? Gitu?

Dan umur2 macam ni masih boleh diasah dan dibentuk lagi.. Jikalau mereka dibawah, tak semstinya mereka selamanya dibawah begitu juga sebaliknya.. ape yg penting cara kita berusaha sama utk memajukan anak2 kecil ini.. Dan jangan kita memaksa mereka utk menjadi pandai tapi ajarilah dan bimbinglah mereka utk menjadi insan berguna dan berakal..nescaya cerdiklah mereka..

Dan pada makcik, andaikata makcik terbaca la post sy ni..sy mintak maaf dari hujung rambut smpai hujung kaki..Saya sentap sebab sy dulu pernah menjadi seorang pendidik..walaupun tanpa sijil dr maktab perguruan atau universiti2 bertauliah, sy pernah merasa moment2 seorang guru kepada anak2 seusia 2-6 tahun…sampai skrg anak2 didik sy masih memanggil sy..”Teacher Nurul”..Dan wahai makcik..Kalau jumpa depan sekolah, jgn lah kita bermasam muka ye..

Kepada Cikgu Yana, guru Tabika KEMAS Kg Sri Tanjung, Terima kasih tak terhingga kerana berjaya mendidik anak2 tabika menjadi insan berjaya..jgn nanges ye cikgu bace cerita ni..HAHAHA.. Terima kasih pada Ummi juga sebab menjaga anak2 tabika dengan baik dan masak kan menu yg sedap2 utk anak2.. Tu yg Zahraa’ syg ummi tu..masak best??

Pada ibu bapa diluar sana, harap takde yg terguris hati.. dimana pun anak2 kita belajar, tetap rumah kita yg menjadi pendidikan awal bagi anak2..bukan nye sekolah.. Guru dan sekolah hanyalah PLATFORM utk anak2 kita menjadi insan.. PELUKIS nya adalah kita.. Ibu bapa..Sekian..K bai..sambung tido balik??

~Teja a.k.a Ms.Shieza~

sumber : Shieza Darina
Supermom of 3 POWER PUFF GIRLS..
Dhia Dania Thurayya Harisman
Dhia Laylanee Madarina Harisman
Dhia Zahraa’ Xaviera Neelopher Harisman
(Anak2 Tabika KEMAS 2014-2018)

Comments

comments

Reply